ВЕЛАТУРА КЛАСИКА
ВЕЛАТУРА КЛАСИКА

Велатурата е вид живописна технология и се изразява в нанасянето на различни по нюанс полупрозрачни бои върху основния живописен слой. Когато е положена върху по-тъмна основа, нейната функция е да придава мекота на изсветляването, а когато основата трябва да прозира, велатурата създава усещането за игра на светлината. Функциите на велатурата имат предимно декоративен израз. Велатурата се използва при всички образци на класическата живопис, но най-широко е застъпена в иконографията.


Велатура е полупокриващ финиш както за вътрешни, така и за външни стени, формулирано с акрилоксилоксанни емулсии, характеризирани с фин декоративно-античен ефект. Покритието може да се полага и по-гладко, и по-грубо, върху минерални и синтетични основи. При полагане на вътрешни повърхности, може да се прилага след предходно третиране с РЕОСАН ОПАКО (ако се изисква гладка повърхност и ефект), за да се гарантира добра способност за измиване и отлична устойчивост срещу бактерии (ВЕЛАТУРА КЛАСИК ФИНИШ). Декоративната гъвкавост, античния ефект и отличното представяне на цвета и неговата устойчивост, открояват ВЕЛАТУРА като отличен продукт за външни стенни повърхности, особено в центрове на стари градове и също така като декорации на вътрешни старомодни среди.

Методи на приложение


Прилага се специфична подготовка на основата, после грунд – за който се ползва валяк, а после се нанася 1 слой- със специални инструменти (четка и гъба).

Видео клип:
Colorificio Spiver - Velatura classic