Боя с ефект на мазилка

Боя с ефект на мазилка… Сега е момент, в който предстоят ремонти и освежаване на дома. Всеки би искал да постигне красив ефект с оптимални средства и нормален бюджет. Как може

Боя с ефект на мазилка… Сега е момент, в който предстоят ремонти и освежаване на дома. Всеки би искал да постигне красив ефект с оптимални средства и нормален бюджет. Как може да се получи това и възможно ли е изобщо? Повечето хора търсят да избягат от гладките, напълно еднакви бои с униформен ефект. Желаят по-различна, по-модерна и съвременна визия на стените си. Повърхностите –ако не уникални, то поне да бъдат интересни и красиви като дизайн.

 

Кое е различното – боята или… ?

Артра предлага много богат избор от високо качество декоративни италиански бои и мазилки. В нашата богата практика обаче сме разбрали едно- боята е важна, но още повече този, който работи с нея. Качеството на материала е от първостепенно значение, но още по-съществени са уменията, сръчността, въображението и чувството за хармония на полагащия. Творецът във всеки от нас може да сътвори (почти) чудеса- с един на пръв поглед, обикновен и абсолютно нормален продукт. Като обобщение, можем да посочим, че елегантен стил не винаги се дължи на много специална мазилка и супер скъп продукт. Понякога това става възможно с талант и вдъхновение. Боя с ефект на мазилка!

Нормална боя с ефект на мазилка?

За разлика от т.н. „класически“ бои, боите със специален ефект имат по-живо присъствие. Те са повърхности, които се променят, „движат“, създават различни визуални ефекти. Това е причината те да бъдат предпочитани като финиш покрития в много домове. Някой декоратори прилагат иновативни и различни методи за полагане на боя. От използването на гъба, инструмент за специални текстури, валяк, стигаме до използването на вестник, снимка, плакат, найлон и други такива нетрадиционни методи на нанасяне и/или оформяне на дизайна на повърхността.

 

Видове текстури на повърхността

В изкуството като форма на изразяване на света около и в нас, са познати следните 4 видове текстури: действителна, симулирана, абстрактна и измислена. Начина, по който описваме елементите от света, които ни заобикаля се характеризира със свойствата им. Т.е. един предмет може да бъде описан като груб, гладък, лъскав, мек, топъл, с различна форма и големина, цвят и материя.. Тези свойства и характеристики на предметите могат да бъдат от голяма полза при нанасянето на продукта. Те могат да бъдат използвани като художествени опции на съответната боя и то тока, че да я направят различна, стилна и красива. Опитният майстор знае това и го използва в работата си.

 

Нещо специално…

Нещо специално в силуета на обикновената боя? Излишно е да сравняваме стилната, дизайнерска мазилка с обикновената боя, но можем да прибегнем до малък трик. Да направим боята да изглежда като мазилка. За различни ефекти и специални текстури можем да използваме гъба -за тип облачен ефект и нежни цветове. Друг вариант е измиване на цветовете – то става с четка и два слоя, от които първия е в по-светъл нюанс (може и бял), а втория е от същата гама, но по-тъмен. По-интересни и ярки ефекти стават чрез преплитане на контрастни цветове. Интересна опция е следите от парцал и неговото „въртене“ по повърхността. Следите са като от нагънато кадифе, а понякога имитира жилките на мрамор или друг естествен  камък. Ефектът на измит варовик е много интересна декорация на стенна повърхност. Напомня за Средиземноморската традиция при украсяване на вътрешни и външни пространства.

 

Ефекти за уникална повърхност

Ефект, който бихме могли да препоръчаме като уникален и в същото време постигнат с тип интериорна боя е дизайн Кристалия. Това е кристалният финиш с визия на звездно небе. Популярен и желан дизайн с бляскава повърхност, който е предпочитан за детски стаи и интересни ефекти в кухнята и всекидневната. Нанасянето е лесно и сравнително бързо, а крайния ефект вълнуващ. Постигането на естествени тъмни и светли нюанси, както и блестящите кристали, правят покритието търсено и харесвано. Кристалия се нанася върху суха, без прах и равна повърхност, предварително обработена с грунд. Полагат се 2 ръце, с подходящ инструмент и неправилни, кръстообразни движения. Ефектът се откроява след 2 ч от момента на приложение, а подходящото осветление засилва това. Артра препоръчва Кристалия – боя с ефект на мазилка!

 

Като заключение

Боя с ефект на мазилка – оптималното съотношение между добро качество и разумна цена. В този „микс“ обаче има добавено още нещо много важно: това е вдъхновението и усещането на твореца. Това е което прави разликата между обикновената боя и ефектната визия на мазилката. Творческата енергия преобразява и сътворява чудеса с красива повърхност. За една стилна повърхност не са нужни скъпи материали, а по-скоро професионализъм, знания и умения, усет към красивото и хармонията в баланса. Това можем ние- Вашият пътеводител в света на интериорните декорации! Артра- Уникални Идеи, Иновативни повърхности!