Грунд за венецианска мазилка – подготвително покритие в основата

08 26082021 Грунд за венецианска мазилка

Грунд за венецианска мазилка. Грунд или подложка е подготвително покритие в основата, поставено преди полагане материала на боядисване. Така нареченото грундиране спомага по-доброто закрепване на боята върху повърхността и осигурява защита на боядисания декоративен продукт.

 

Необходимо ли е?

Нашият съвет за вас: винаги грундирайте стените си преди боядисване. Стойността на грунда и времето като разход са незначителни сравнени с това, което би могло да се случи като нежелан дефект и проблем. Това важи особено в случаите на силно пореста или пропусклива повърхност. Повърхността е пореста, когато абсорбира вода, влага, масло, миризми или петна. Този материал буквално ще „изсмуче“ (силно абсорбира) боята ви директно в него, ако първо не грундирате.

 

Какво да имате предвид?

Използването на грунд за стени преди боядисване придава текстура на повърхността, върху която работите. Това позволява на боята да залепне към грунда и да постигне добро покритие върху съответната основа. При полагане на декоративните бои, много важни са 2 основни фактора. Първо – вида на основата, върху която ще се поставя декоративния материал. Втория фактор е вида на продукта, който улеснява захващането на основата и декоративната мазилка, т.е. това е грунда. Венецианската мазилка има такъв продукт в системата си на приложение.

 

Венецианска мазилка – кратка характеристика

Венецианска мазилка е подобно на мрамор декоративно защитно покритие. Това е естествено декоративно покритие с  типичен венециански стил от 18 век. Притежава пропускливост и изключително мощно действие срещу мухъл. Много предпочитана и добре позната в България. Харесвана поради типичния и бляскав вид, многопластовост, стилна визия и интересни визуални ефекти. Възможност за постигане на многобройни цветови нюанси. Методът на приложение на Венецианската мазилка се състои в оценка на основата и подходящо нейно третиране, а как точно- ще разберем в следващата глава на настоящата тема..

 

Грунд за Венецианска мазилка

Като грунд за Венецианска мазилка се използва продукта Праймър Ес. Това е продукт за предварителна обработка на повърхността, със слепващи свойства върху леко грапави стенни повърхности. За този тип мазилка се използва прилагане на 1 слой от Праймър Ес. Грунда може да бъде с бял цвят (може да бъде оцветен), непрозрачен е и специфичен за улесняване закрепването на декоративни мазилки върху сравнително гладки повърхности. Друг вариант е повърхността да бъде с ниска степен на абсорбираща способност – например бетон, газобетон, гипсокартон, гипс и други.

 

Видове грунд и приложение

Грунда за този тип мазилка е Праймър Ес и е във вид на акрилна микро емулсия, специални повърхностно активни вещества, кварцово брашно, титанов диоксид, други нетоксични добавки. Нанася се директно с четка или валяк с къс косъм, сред разреждане от 20-40% с вода. Тиксотропен като вискозитет продукт с цял цвят. Средният разход на 1 литър продукт  е между 7 и 8 квадратни метра повърхност. Изсъхването продължава от 30мин (при допир) до напълно суха повърхност за 24ч при 20°С. Повторното покриване се извършва след 24 часа от полагане на първи слой. Съхранение: 36м в неотворени опаковки, защитени от температурни промени.

 

Грундирайте, не спирайте!

Грундирате, за да си гарантирате добра основа върху която да творите с дръзновение и вдъхновение! Артра– вашият верен спътник в света на красивите повърхности и иновативни идеи..  Възползвайте се от нашите креативни идеи за вас и полезни съвети!