Идеи за дизайнерски декор на трапезария и хол

Идеи за дизайнерски декор на трапезария и хол

Трапезарията и хола са едни от най-използваните помещения в дома. Дали са отделни стаи или комбинирани заедно е отделен въпрос, но те заедно представляват средище на семейния живот. Затова днес ви предлагаме няколко идеи в тази посока.

 

Изберете своята гама

Цветовата гама се определя като диапазон от цветове, в който бихте желали да претворите вашето вътрешно пространство. Имайте предвид, че цветове, мостри на декорации, различни финиши и ефекти могат да имам съвсем друг ефект на живо. В зависимост от осветяване, стил, както и това, че са в дигитална среда, може да окаже съществено влияние върху визуализацията и презентацията на всеки един продукт. Дори и да харесате нещо определено, потърсете реален досег с него- посетете магазин, Шоурум, за да се убедите лично.

 

Как да избегнете проблема с „различните“ цветове?

Цялостна визуализация и ефект ще постигнете когато оцветите всички стени в избрания от вас цвят. Ако цвета не ви допадне – варианта е боядисване наново. За да избегнете това, ние Ви предлагаме няколко полезни съвета:

  • Направете мостри – не само на един, а на няколко цвята, които най-много ви харесват. Занесете мострите вкъщи и преценете дали това са „вашите“ цветове. Разгледайте ги по различно време на деня, т.е. различна осветеност. Това ще ви даде отговор на въпроса кой цвят да бъде избраният от вас;
  • Преценете какъв да бъде стила финиш- бляскав или матов. Някои бои имат вълшебното свойство да скриват несъвършенства на стените, но пък са труди за поддържане, чистене. Такива обикновено са матовите, тънки като слой бои;
  • За рамки на врати, прозорци, малки декоративен детайли има 2 основни варианта: да бъдат в цвета на стените или в бяло. В единия случай имаме сливане, а в другия – контраст между цветовете.

 

Таванът- има ли нужда той от боядисване?

Обикновено на тавана не се обръща много внимание при декорация на пространството. Най-често срещан при него е белия цвят. Това прави височината по-голяма и увеличава визуално пространството, а и е по-свежо. Има опция за оцветяване в същия цвят като стените. Дали това е добра идея? Много хора харесват огледален тип на тавана- тип венецианска мазилка (СтуккоМармо на Артра), която отразява светлината и прави помещението да изглежда илюзорно голямо и по-добре осветено. Всичко зависи от цялостния стил на интериора и вашия вкус!

 

Мебелите..

Както споделихме с вас в нашата предходната статия от Блог Артра, мебелите са важна част от интериора. Тръгвайки от плана за разположение и размери на пространствата, трябва да преценим най-удачните възможности за разполагане на мебелите. Важен е и техния стил, цвят, за да се впишат хармонично в цялостния дизайн. Има и много полезни онлайн приложения за съдействие при избора на мебели, които могат, най-малкото да ви дадат интересни идеи. Оригиналните хрумвания не са за изпускане, нали?

 

Как нещата се „нареждат“ в дизайна?

Всичко в интериорния дизайн се подчинява на принципа на свързаността и баланса, хармонията между отделните части на цялото. Диванът  не съществува сам по себе си, красивата маса не е просто поставена в центъра на стаята. Обособяването на кътове прави свързаността комфортна и функционална. Когато седнеш на дивана, трябва да имаш поставка за евентуална чаша кафе, светлина за четене на книга, удобна възглавница за следобедна дрямка. Всичко трябва да бъде осмислено и сътворено с мисъл- удобно и на ръка разстояние (както гласеше една реклама). Добрата подредба означава също да има свободни зони за преминаване, пътеки указани с килими или красиви шарени пътеки. Уверете се, че вратите се отварят и не са блокирани от мебели, както и че няма нищо претрупано. В стаята трябва да има атмосфера и свободно пространство, достатъчно „въздух за дишане“.

 

Важен елемент на украса и домашен уют

Усещането за макар и стилна дневна с твърди подове, но без килими или рогозки, е като че ли изглежда някак гола и незавършена. Килима дава топлина и хармония на пространството, прави го цялостно и завършено като дизайн. Той е гаранция за вашия визуален комфорт. Затова, изберете и завършете интериора с такъв тип покритие. Дали ще бъде изцяло покрит пода на всекидневната или частично е ваш избор. Можете да сложите килим под масата и около зоната за хранене или да насочите вниманието като укажете пътеките за движение с такива рогозки (черги). И двата варианта са възможни и удачни в зависимост от разположението на интериора и елементите в него. Има и трети вариант- многослойна структура на килими, дизайни и цветови схеми. Това се постига с няколко слоя и като разположение покрития на подовата повърхност. Преценете и големината на килимите, но бъдете с една идея по-щедри откъм размера, за да не изглежда незавършено.

 

Идва ред на изкуството

Последната, но не и по важност стъпка за декорация на дома са предмети на изкуството. Тук няма еднопосочен подход за идеално пасване. Ако пространството е модерно, минималистично, не е необходимо да претрупвате. Няколко предмета са напълно достатъчни. Разгледайте идеите, които ви вдъхновяват и се постарайте да бъдете максимално близо до техния стил. Намерете снимките, които най-много ви допадат и бихте искали да следвате като стил и визия. Какви елементи включват, как са разположени – това са важни уточнения, който трябва да се „изчистят“. Относно арт произведенията – преценете дали е по-подходящо да имате една картина или мини картинна галерия на стената. Помнете и, че количеството не винаги означава качество.

 

Заключение

Всичко спомената по-горе е важно, но без функционалност и удобство, всичко остава просто красиво. Важно е да успеете да съчетаете харесваната от вас визия, декорации, да постигнете уют и удобство, но и функционалност. Внимателно планирайте, търсете решения, защото това е вашият дом, а той трябва да бъде отражение на вас самите. Така ще създадете вашето кътче и една прекрасна всекидневна, в която да се чувствате комфортно и удобно.