Смисъл и приложение на различните мазилки

Употреба на мазилката

Различните мазилки са широко използвани в строителството в продължение на много векове. Най-често приложението на мазилки в съвременния свят обхващаща вътрешните или външните стени. Популярен елемент от мазилките са декоративните елементи, изработени от гипс.

Ранните цивилизации в Средиземноморието и Китай са използвали различни комбинации между минерали и вар в своите мазилки. Използването на вар е позволявало на тези смеси, да се поставят върху твърдите и издръжливи покрития. Така е започнала употребата им върху вътрешни и външни стени.

Римляните са майстори на всички технологии, свързани с цимент и мазилка. Те са използвали мазилките като външен слой върху тухла и като база за декоративни боядисани стенописи, предимно в домовете на богатите.

Какво представлява мазилката?

Мазилка е използването на гипс и други вещества за структурни или декоративни цели. Тя е най-често варово вещество, което се смесва с вода. То се прилага, оформя и след това се оставя да се втвърди.

Съвременната мазилка може да бъде създадена на базата на две основи – водна и акрилна. Преди нейното полагане е важно да бъде избран подходящ грунд.

Предимства на мазилки

Шпакловката и циментовата замазка изискват умения и време. Добра алтернатива е именно мазилката. Тя може да пресъздаде не само качеството на циментовата замазка, но и артистичен вид.

Строителството с мазилки е много издръжливо и устойчиво на влага. Допълнителен плюс при избора на мазилки е звуко- и топлоизолация. Така стаите изглеждат уютни и комфортни.

Стените покрити с гипс често се украсяват с декоративни мазилки, което допълнително засилва тяхното въздействие. Мазилката може да бъде оформена в декоративни форми, вариращи от сложни флорални мотиви до изчистени линии и хребети. Те ще придадат визуална дълбочина на стената.

Използването на вар в мазилките позволява на стените да дишат, което ги прави антисептични. Но и не само – те могат лесно да бъдат почиствани.