Венецианска мазилка – бляскава визия и традиции на гладката повърхност

ВЕНЕЦИАНСКА МАЗИЛКА – БЛЯСКАВА ВИЗИЯ И ТРАДИЦИИ НА ГЛАДКАТА ПОВЪРХНОСТ

Венецианска мазилка – традиционна италианска декоративна мазилка с уникално гладка повърхност. Тя съществува от векове и се отличава с бляскав и стилен дизайн на повърхността – огледална визия, излъскана до съвършенство.

 

Произход и история

Т.н. Венецианска мазилка е позната още в Римско време. По това време, покритието служи за украса на дворци, домове на видни римски граждани, церемониални и обществени помещения. Съставът на мазилката бил от вар и мраморен прах, ситно стрит- получен от обработка на мраморни блокове за декорация на под и интериорни елементи. През Ренесанс, великите италиански  художници творили през  този период, също са ползвали венециано мазилка като здрава и надеждна основа на произведенията си – фрески в църкви, стенописи.

Венецианска мазилка у нас

Определено, това е най-добре позната декоративна мазилка в България. Характеризира се с антична формула, но модерни технологии на производство и полагане. Венецианска Мазилка на Артра (Стуко Мармо) притежава типичния италиански стил на Венеция от 18 век. Тя е на варова основа, полага се лесно, има стилна визия, илюзорен 3D ефект и антимухъл свойства (поради наличие на естествен варовик). Благодарение на неговите характеристики, Стуко Мармо е широко използван като елегантен завършек на престижни среди. Въпреки, че е първата позната у нас декоративна мазилка, тя и до днес остава все така актуална и търсена.

 

Състав на мазилката

Състава на Венецианска мазилка е от следните компоненти: специална дълго отлежала, микронизирана гасена вар, стриктно селектиран пълнеж, нетоксични добавки. Напълно безвредна за хора, деца, домашни любимци.

Покритието втвърдява следствие химичен процес на карбонизация, т.е. калциевата основа (която е първичното свързващо вещество на продукта) реагира с въглероден анхидрид (наличен във въздуха) и като резултат се образува калциев карбонат, който е основен компонент на мрамора (от тук името „Марморино“).

 

 

Как се прави венецианска мазилка?

Методът на приложение е следния: препоръчва се полагане върху всички видове покрития на варова основа ( варовик). Възможно е и също така полагане върху мазилки или стари бои на водна основа (латекс), но само при условие, че са здрави и без нарушена цялост.

Технологията на полагане на Венецианска мазилка е следният:

  • нанася се един слой грунд за по-добро захващане на мазилката към повърхността. Продукт за предварителна обработка, със слепващи свойства върху леко грапави стенни повърхности, чрез прилагане на 1 слой от Праймер Ес ( PRIMER S). Това е грунд с бял цвят (може да бъде оцветен), непрозрачен, предназначен за грапава повърхност;
  • Разнесете слой от СТУККОМАРМО с маламашка от неръждаема стомана – гладко до изравняване с основата. При необходимост- нанесете втори слой.;
  • Приложете малки петна от продукта и след това ги отнемете (техниката „полагам и отнемам“). Когато продукта започне да изсъхва, натискайте и полирайте, докато желаният ефект не се появи.

Технически данни и разход на Венецианска мазилка СтуккоМармо: тиксотропна паста с цветове, избрани от цветен картел (каталог) и приблизителен разход на приложение: 2,3 – 2,9 кв.м./ л или 0,45-0,35л/м2.

 

Видове венециански мазилки

Артра предлага няколко вида Венецианска мазилка. Към вече споменатата СтуккоМармо, можем да прибавим още Енкаусто Фиорентино, Нахир, КочииоПесто, Ню консепт ефетто Травертино. По-долу ще намерите кратка информация за всяка от тях:

Енкаусто Фиорентино:

Този продукт е естествена декоративна мазилка във вид на паста. Тя позволява да се получи подобен на мрамор финиш с полугладък ефект на точки. Притежава извънредна пропускливост и отлично антимухъл действие (благодарение на дезинфекциращата сила на варовика). Състав: специална дълго отлежала, микронизирана гасена вар, стриктно селектиран пълнеж, нетоксични добавки и пигменти с висока устойчивост на светлина и алкали. Полага се с неръждаема маламашка, като втория слой е за перфектно изравяне. След това се заглажда и полира;

Нахир:

Гъвкаво декоративно покритие за стена, което позволява получаването на декоративни покрития с релеф. Нахир притежава изключителна приятна тактилна мекота тип „яйчена черупка“. Продуктът има голямо „отворено работно време“, отлична степен на запълване и дебелина от приблизително 5мм. Нахир има състав от ценни смоли във водна емулсия, специални пълнители с висока устойчивост, титанови оксиди и/или желязо, добавки. Не съдържа вредни субстанции като разтворители и хромати на основа пигмент или олово. Полага се 1 слой грунд с валяк или четка. С помощта на пластмасова маламашка се прави равномерен слой от 2-3мм. След това се правят ефектите на визията, нанасят се цветни нюанси с Велатура в зависимост от желанието на клиента;

 

КоччиоПесто:

представлява защитна декорация на стенни повърхности с подобна на мрамор визия. Тя съдържа дълго отлежала, микронизирана гасена вар, стриктно селектиран пълнеж, нетоксични добавки и пигменти с висока устойчивост на светлина и алкали. Полага се върху  предварително обработена повърхност с грунд. Полагат се два слоя, като първия е за основа, а втория зе основа за перфектно гладък ефект. След като изсъхне леко, се полира със специален инструмент. Прилага се без полираща паста (защитна вакса);

 

Ню консепт ефетто Травертино.

Невероятно красив декоративен ефект, получен чрез симбиоза на два продукта с естествен произход и натурален ефект: вар и пчелен восък. Перфектно дишащ, без поява на гъбички и бактерии, с отлична измиваемост. Полага се върху гладка основа обработена предварително с грунд. Прилага се първи слой и след 24ч изсъхване се полага и втори такъв. Правят се ефекти и декорации със специални инструменти. Има вариант за различни визуални ефекти- гладък или леко грапав (разрошен) ефект.

 

 

Приложение

Поради своята стилна визия, уникално красива повърхност и специален ефект, Венецианска мазилка може да се използва като престижна декорация за „обогатяване“ на обществени и частни обекти, в стар стил, но също така класически, неокласически, модерни, етно и други. Мраморната визия на този тип мазилки преобразява средата, в която са поставени, дава нов живот и блясък на съществуващия интериор и го издига на неподозирани до тогава нива на лукс и стил.